maanantai 30. heinäkuuta 2012

Käytännön vinkkejä Filippiineille matkustavalle


Eräs blogillani vierailevien lukijoiden suosikkiaiheita ovat erilaiset matkustamiseen liittyvät kysymykset. Koetan tässä antaa jotakin ”valoa” tähän näkökulmaan. Filippiineille matkustava ei voi tukeutua matkatoimiston ohjeistoon, vaan tietoa on hankittava itse muualta.


Suurin osa turisteista viettää lomansa Visayasin saaristossa, Cebulla, Boholilla, Boracaylla tai Palawanilla. Näille saarille on kaksi pääasiallista matkareittiä. Voi lentää suoraan esimerkiksi Hongkongista tai Bangkokista Cebulle. Cebun lentokentällä on sekä kansainvälinen että kotimainen terminaali. Matkan jatkamiseen on käytössä myös lauttayhteyksiä. Toisena käyttökelpoisena vaihtoehtona on saapua Filippiineille Manilan kautta ja jatkaa matkaa sieltä lentäen.


Manilan kautta saapuvan kannattaa varata aikaa runsaasti koneen vaihtoon, sillä kotimaan terminaaliin on pitkä (ainakin ajassa mitattuna) matka ulkomaan terminaalista. Kulkemiseen on otettava taksi. On myös oltava tarkkana terminaalien suhteen. Ulkomaan ja kotimaan terminaalien lisäksi Philippine Airlines:lla on oma, erillinen terminaalinsa. Suositeltava vaihtoehto on yöpyä mennen tullen Manilassa, suhteellisen lähellä lentokenttää. Matka taksilla lentokentälle voi kestää uskomattoman kauan Manilan liikenneruuhkassa.


Maahan tulija joutuu lentokentällä passin tarkastuksessa maahanmuuttoviraston ja tullin käsittelyyn.  Molempia varten on täytettävä oma blankettinsa. Passintarkastuksessa tulijalle myönnetään heti kättelyssä kolmen viikon viisumi. Jonot passintarkastuksessa voivat olla pitkiä. Manilan Kansainvälinen terminaali (Ninoy Aquino) on joissakin vertailuissa arvioitu erääksi maailman kehnoimmista lentokentistä. Valitettavasti tässä ei ole kovin paljon puolustelemista.


Taksilla kulkeminen on turistille A ja O. Manilan lentokentällä ja yleensä muillakin kentillä on tarjolla kiinteän hinnan takseja (fixed price). Niitä varten on tiskin takana oma järjestelijä, jonka kanssa sovitaan matkan kohde ja hinta. Maksu suoritetaan kuljettajalle. Tämä järjestelmä toimii yleensä hyvin. Kun palaa lentokentälle, kannattaa tilata hotellista etukäteen taksi. Matkan hinta on tavallista korkeampi, mutta tavaroiden mahtuminen autoon ja perille pääseminen on taattua.


Taksi on turistille käytännössä helpoin kulkuväline muulloinkin liikuttaessa Metro Manilassa. Taksi otetaan ”lennosta”. Kaduilla on välillä jonossa kiemurrellen ajelevia takseja, jotka kalastelevat asiakkaita. Taksiin astuttaessa pitää huolehtia siitä, että kuljettaja laittaa taksamittarin käyntiin. Taksit eivät ole länsimaista tasoa, vaan pääosin melko huonokuntoisia. Mutta eipä hintakaan päätä huimaa. Matkan lähtöhinta on 40 P (pesoa). Parilla eurolla ajaa jo useamman kilometrin. Taksilla kulkiessa on syytä myös itse tietää, minne on menossa. Taksikuskin paikallistuntemus ei siihen läheskään aina riitä. On hyvä tietää, missäpäin Metro Manilaa matkan kohde sijaitsee. Samoin on hyvä tietää, minkä kadun kulman lähellä talo on. Talojen numeroilla ei ole täällä paljonkaan väliä, sillä numerointi ei ole tapahtunut järjestyksessä. Täällä on myös lukematon määrä hotelleja. Joten pienempiä hotelleja taksi ei useinkaan tunne.


Taksikuskien joukko on hyvin kirjava. Jotkut heistä puhuvat hyvin sujuaa ja ymmärrettävää englantia, jotkut puhuvat ”taglishta”, joka on englannin ja tagalon sekoitusta. Se voi välillä saada hyvin outoja muotoja. Taksien koulutuspohja on varsin erilainen. Osa taksikuskeista on hyvin kiinnostuneita matkustajista. Useat taksit ovat kertoneet, että he tekevät tätä työtä voidakseen tutustua eri maista ja kulttuureista tuleviin ihmisiin.  Heiltä voi kuulla mitä ällistyttävimpiä tarinoita. Taksimatka voi olla hyvin kiinnostava kokemus.


Tavaratalot ovat Metro Manilassa, ja muuallakin, vapaa-ajan vieton keskuksia. Niistä löytyy lukemattomien kauppojen lisäksi mitä erilaisimpia ravintoloita, elokuvateattereita, lasten huvipaikkoja ja pelihalleja. Filippiinot rakastavat elokuvia ja filmitähtiä. Tänne tulevat hyvin nopeasti uusimmat amerikkalaiset filmit. Itseään voi hemmotella vaikkapa elokuvaillalla ja ravintolaillallisella jossakin teatterin vieressä sijaitsevista ravintoloista. Tunnetuimpia tavarataloja ovat Aasian suurimmaksi mainostettu Mall of Asia, Manila Bayn rannalla, Edsan eteläpäässä, Greenbeltin, Gloriettan ja SM Mallin tavaratalojen ketju Makatissa sekä SM Megamall, Edsan varrella.


Suurimmissa kauppaliikkeissä ja ravintoloissa tunnetuimmat luottokortit käyvät yleensä maksun välineinä. Mutta jokainen tarvitsee myös käteistä. Käteisen nostaminen ei kuitenkaan käy päinsä kovin helposti. Kansainväliset luottokortit toimivat vain osassa automaateista. Raha-automaatin kyljessä voi olla vaikkapa Visan tunnus, mutta se voi tarkoittaa vain Filippiineillä hyväksyttyä luottokorttia. Jos tällaiseen nostoon on tarvetta, paikanpäällä on erikseen selvitettävä, mikä on kansainvälisillä yhteyksillä toimiva automaatti. Käteisen valuutan vaihto eurosta pesoiksi toimii yleensä hyvin siellä, missä turisteja liikkuu paljon. Mutta tässä suhteessa eurooppalaisille voi tulla myös yllätyksiä. Esimerkiksi itse olen yrittänyt vaihtaa Manilan vanhassa kaupungissa, Intramuroksessa, euroja ja ”vetänyt vesiperän” kaikissa alueen pankeissa. Tämä maa on monella tavoin Amerikkaan suuntautunut, ja se näkyy myös siinä, että USA:n dollari vaihtuu pesoiksi paljon sujuvammin kuin euro.


Filippiinellä annetaan monissa tilanteissa juomarahoja. Jos ajan taksilla, pyöristän aina loppusumman jonkun verran ylöspäin. Ravintolassa juomaraha kuuluu myös asiaan. Monet ravintolat perivät palvelumaksun, joka näkyy eriteltynä laskussa. Toisissa palvelumaksua ei ole laskuun merkitty. Etenkin jälkimmäisessä tapauksessa juomaraha on hyvin paikallaan. Palvelualojen palkat ovat täällä varsin pienet, ja juomarahoilla on merkitystä. Itse olen tottunut täällä siihen, että annan aina ravintolassa juomarahaa. Summa riippuu palvelun laadusta ja edellä mainitusta laskutuserosta. Antamani juomarahat ovat liikkuneet tavallisesti 20-100 P:n välillä. Ravintolassa syöminen on täällä joka tapauksessa hyvin edullista, ja ruoka on tasokasta.


Hintataso Filippiineillä on hyvin edullinen länsimaalaiselle turistille. Enemmistön elintaso on täällä hyvin matala. Metro Manilassa 15.000 P (n. 300,- eur) kuukausipalkka on jo hyvä. Moni työntekijä saa tyytyä vähempäänkin kuin puoleen tästä palkasta. Työn hinta on halpa.  Silloin erityisesti ne tuotteet ja palvelut, joissa työn osuus on keskeinen, ovat edullisia. Vaatteet, käsityöt ja korut ovat halpoja. Varsinkin paikalliset alkoholi- ja tupakkatuotteet ovat edullisia. Lounaan syö Metro Manilassa pikaruokaa tarjoavista paikoista 100-150 P:n hinnalla. Katukioskeista maittavan lounaan saa vieläkin halvemmalla. Ravintolan ja ruuan tasoa voi aina nostaa niin halutessaan ja pysyä vielä varsin kohtuullisissa hinnoissa. Hintataso vaihtelee Filippiinien sisällä. Pohjois-Luzonin vuoristokaupungissa voi käydä parturissa 65 P:n hintaan ja poistua tyytyväisenä. Mutta kun Cebulla menee parturiin, huomaakin saavansa saman palvelun melkein puoleen hintaan. Myös hieronta on Filippiineillä edullista ja ammattitaistoista.


Filippiinot ovat ystävällisiä ja vieraanvaraisia. He neuvovat mielellään ulkomaalaisia. Täällä on myös totuttu vierasmaalaisiin. Erilaisia tapoja ja kulttuureita ymmärretään. Ystävällinen hymy ei ole teeskentelyä. Varovaisuus on kuitenkin usein viisautta. Länsimaalainen on aina filippiinon silmissä rikas. Myös niitä löytyy, jotka haluavat keinotella varakkaan turistin kustannuksella. Keskustelua helpottaa filippiinojen hyvä englanninkielen taito. Englantia opetetaan jo peruskoulussa, ja korkeampi opetus tapahtuu englanniksi. Suurimmat päivälehdet ovat englanninkielisiä. Amerikkalainen vaikutus näkyy kaikkialla.


















Ei kommentteja:

Lähetä kommentti