lauantai 12. joulukuuta 2009

Jouluiloa Filippiineillä



Joulua on valmisteltu Filippiineillä hartaasti. Jo elokuun lopussa avattiin Davaon tavarataloissa, Mindanaolla, joulusesonki. Joulun erityisartikkelit tuotiin esille. Muoviset joulukuuset odottivat ostajaansa. Myös joululaulut alkoivat soida tavaratalossa. Tunnelma oli "joulun hilpeä". Kerran tunnissa alkoi kovaäänisistä kuulua tanssimusiikkia, joka minun mielestäni soveltuisi hyvin discoon. Silloin myyjät ryhmittyivät pääkäytäville ja aloittivat "musiikillisen liikehdinnän", joka sekin soveltuisi luontevasti discoon. Ohjelmaan kuului näiden tanssi- ja musiikkituokioiden lisäksi kolmen tunnin väliajoin toistuva hartaushetki. Siitä vastasi paikallinen arkkipiispa ja kuoro, joka äänistä päätellen koostui vähän iäkkäämmänpuoleisista nunnista tai muista naispuolisista seurakuntalaisista. Arkkipiispan sanomasta en saanut paljoakaan selvää, mutta äänestä päättelin, että hän oli vähintään ikäiseni (+60) mies. Hartaushetkeä seurasi taas luontevasti tanssi- ja musiikkituokio. Tavarataloelämä näytti luontuvan hyvin yhteen kirkollisen elämän kanssa.


Kaupallinen hilpeys ja kirkollinen vakavuus näyttävät soveltuvan Filippiineillä hyvin yhteen. Tämä maa on suurten kauppakeskusten maa. Niissä on saatavilla melkein mitä vaan. Kauppakeskukset ovat myös viihdekeskuksia. Niissä on ravintoloita ja elokuvateattereita. Myös kirkon kappelit kuuluvat kauppakeskuksiin. Ne eivät ole syrjässä olevia, varastohuoneista kappeleiksi muutettuja "koloja", joihin kutsutaan ihmispoloja. Kappelit sijaitsevat keskeisillä paikoilla ja ovat tyylikkäitä ja kauniita. Uusia kauppakeskuksia syntyy jatkuvasti lisää. Itse ihmettelen, mistä niihin riittää ostajia tässä rutiköyhässä maassa. Kun kauppakeskus avataan sääntönä näyttää olevan, että piispa toimii kauppakeskuksen vihkijänä. Kun piispat vihkivät käyttöön myös korkean luokan hotelleita, heillä kyllä vihkimistoimintaa riittää.


Filippiineillä joulupukki on joutunut "sivuraiteelle". Joulua koristellaan täällä hyvin massiivisesti sekä ulkona että sisällä, mutta joulupukkia ei juuri näy. Tontutkin ovat kadonneet jonnekin. Sen sijaan "pyhä perhe" on kestosuosikki. Täällä Makatissa aivan tavallisen liikerakennuksen eteen sijoitetaan joulun perhe. Näyttää siltä, että yritykset pyrkivät kilpailemaan siinä, mikä niistä pystyy luomaan vaikuttavimman asetelman joulun perheestä. Jos liikerakennuksen edessä ei ole tilaa joulun perheelle, se sijoitetaan vaikka pääoven katoksen päälle.


Joulu on täällä yhteyden ja yhdessä olemisen juhla. Jokainen yhteisö haluaa pitää oman joulujuhlansa. Jouluna syödään hyvin ja annetaan runsaasti lahjoja. Kunnon työnantajan velvollisuutena on antaa erityinen joulun bonusraha työntekijöille. Valtion työntekijät saavat tänä vuonna presidentin päätöksellä 7000 pesoa (n. 100,- eur) joulurahaa. Luottokortit vinkuvat kaupoissa tiuhaan tahtiin. Moni on kuulemma kovissa maksuvaikeuksissa joulun jälkeen. Mutta se on sitten joulun jo mentyä.


Filippiinoilla on kykyä iloita joulusta. He osaavat olla ystävällisiä toinen toisilleen. Perhe on filippiinoille elintärkeä asia. Joulu on perheen juhla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti