keskiviikko 25. marraskuuta 2009

Valtiovalta uskottavuuskriisissä

Valtiovalta on vaipumassa syvään uskottavuuskriisiin Mindanaon verilöylyn tähden. On käynyt ilmi, että suunnitelma suunnitelma verilöylystä oli laadittu huolella. Silminnäkijät kertovat sotilasasuisten miesten tuoneen etukäteen paikalle jopa kaivurin uhrien ja heidän ajoneuvojensa hautaamista varten. Verilöylyn kohteeksi joutunut saattue oli matkalla rekisteröimään varapormestari Mangudadatun ehdokkuutta kuvernöörin vaalissa. Varapormestaria oli uhkailtu etukäteen kidnappauksella, jos hän ilmoittautuu vaaliin. Tämän tähden hän oli pyytänyt paikallisen poliisin suojelua. Se oli kuitenkin evätty. Matkaan oli lähetty naiset, koska uskottiin, että heidän sukupuolensa suojelee heitä.

Valtaa kuvernementissä käyttää Amptuan ja hänen klaaninsa. On käynyt ilmi, että Amptuan on merkittävä presidentti Arroyon tukija ja liittolainen. Kuvernööri Amptuanille on annettu oikeus pitää myös yksityistä n. 500 miehen armeijaa, vaikka laki ei sellaista salli. Poliisin tiedottaja mainitsi ensimmäisissä kommenteissaan, että pääepäiltynä on kuvernööri Amptuanin poika. Nyttemmin poliisin tiedottaja on perunut sanomisiaan ja todennut todisteiden puuttuvan.

Täällä poliisi saattaa takaa-ajossa ampua vaatevarkaudesta epäillyn ilman sen kummempaa näyttöä. Verilöylystä epäiltyyn poliitikkoon ei kosketa. Filippiineillä lehdistö on raivoissaan. Koskihan isku myös ennen näkemättömän suurta joukkoa toimittajia. Kansan parissa poliittisen vallan käyttäjiä kutsutaan "krokotiileiksi". Keksitäänköhän tämän näytelmän jälkeen jotakin vielä vastenmielisempää nilviäistä kuvaamaan poliitikkoja?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti