keskiviikko 22. elokuuta 2012

Taipei viikonloppumatkailijan silmin


Kaakkois-Aasiassa on hyvät ja edulliset lentoyhteydet. Filippiinien keskeinen sijainti helpottaa lentomatkoja useisiin Aasian maihin. Eräs näistä maista on Taiwan, joka on vajaan kahden tunnin lentomatkan päässä Manilasta. Päätin vaimoni kanssa tehdä pidennetyn viikonlopun mittaisen vierailun tähän Luzonin pohjoispuolella sijaitsevaan saarivaltioon.

Matkan kohteena oli Taipein kaupunki. Kun pääkaupunkia ympäröivä  Uusi Taipei otetaan huomioon, tällä kaupunkialueella asuu yhteensä lähes 10 milj. ihmistä. Tämä kaupunkiseutu on hyvin rinnastettavissa asukasmäärältään Metro Manilaan, vaikka jälkimmäinen onkin muutaman miljoonan asukkaan verran suurempi.

Ensimmäinen vaikutelma Tapeista on se, että kaikki näyttää toimivan järjestelmällisesti ja hyvin. Liikenne on kurinalaista. Kun punainen valo palaa risteyksessä, kukaan ei lähde liikkeelle, vaan kaikki odottavat valon vaihtumista. Jalankulkijalla onkin turvallinen tunne, kun lähtee ylittämään katua. Autot eivät kiilaa toisiaan, vaan pysyvät omalla kaistallaan. Tämä taas vaikuttaa siihen, että päästään eteenpäin.

Joukkoliikenne on hyvin suunniteltua, ja siihen on myös sijoitettu varoja. Bussit kulkevat omilla kaistoillaan ja niiden numerot ja reitit on helposti luettavissa. Erityisen kiitoksen ansaitsee metroliikenne. Metroverkko on rakennettu tiheäksi. Se toimii erinomaisesti. Reiteistä ja junan vaihdoista informointi on hyvin selkeätä. Tämä kaikki siitä huolimatta, että paikallisena kielenä on mandariinikiina. Matkailija on otettu huomioon englannin kielisillä käännöksillä. Jos epäselvyyttä on tästäkin huolimatta, neuvontaa annetaan henkilökohtaisesti. Kun valitsee majapaikkansa metroreitin lähettyviltä, kaupungin joka kolkka on helposti tavoitettavissa. Matkustaminen metrossa on myös hyvin edullista.

Taiwanilaiset ovat hyvin ystävällistä väkeä. Ei tarvitse kovin kauan kadunkulmassa ihmetellä, kun paikalle rientää avulias tapeilainen kysymään, millä tavoin hän voi auttaa. Tämä siitäkin huolimatta, että kieli ei oikein tahdo taipua englannin ymmärrettävään ääntämiseen. Pääasia on auttaminen ja ystävällisyys. Englannin kielen taito, tai paremminkin sen puute,  näyttääkin olevan aikamoinen este vuorovaikutukseen länsimaisten matkailijoiden kanssa. Tosin Taipein kirjakaupoista voi tehdä, myös sellaisen johtopäätöksen, että siellä ollaan juuri tällä asialla.  Kirjakaupoissa on valtava määrä kielten, ja erityisesti englannin, oppikirjoja. Ne ovat hauskan ja havainnollisen tuntuisia. Jossakin saatetaan opettaa esimerkiksi sähköpostiviestin kirjoittamista englanniksi. Kirjakauppoja tuntuu olevan myös joka nurkan takana. Taiwanilaiset ovat ilmeisesti lukijakansaa.

Kun menee johonkin suurkaupunkiin lyhyelle matkalle, joutuu miettimään, millä tavoin voisi tutustua mahdollisimman hyvin ja tehokkaasti kaupunkiin ja sen ihmisten elämään. Taipeissa toimivaksi tavaksi osoittautui vierailu temppeleihin. Otimme metron, jolla kuljimme valitsemamme temppelin lähelle ja lähdimme tutustumaan temppeliin ja sen ympäristöön. Vierailimme sekä buddhalaisten että taolaisten temppeleissä. Emme olleet tehneet ”kotiläksyjä” vierailuja varten, vaan lähdimme siitä tilanteesta ja tietomäärästä, mikä meillä oli. Jokaisessa temppelissä löysimme englantia osaavia ja palvelualttiita henkilöitä, joiden kanssa selvittelimme, mitä temppelissä tapahtuu ja millaista uskonharjoitus on.

Temppelit ovat häkellyttävän kauniita käsityön luomuksia. Oikeita taideteoksia, joissa on lukemattomia taidokkaasti tehtyjä yksityiskohtia. Niiden kauneutta voi ihastella vaikka kuinka pitkään. Tunnetut kiinalaiset symbolit, kuten lohikäärme ja feeniks-lintu toistuvat. Lohikäärme suojaa tulipalolta ja pahalta. Feeniks-lintu on enne hyvästä tulevaisuudesta.

Temppelit olivat kansoitettuja paikkoja, joissa ihmiset suorastaan tungeksivat. Meitä puhutteli erityisesti ihmisten tapa tuoda ruoka siunattavaksi temppeliin. Ruoka pestiin ensin temppelin ”esikartanossa” vedellä ja asetettiin sitten tähän tarkoitukseen varatuille pöydille. Meille kerrottiin, että tämä siunattu ruoka viedään sitten kotiin, ja että sillä on hyvinvointia tuottava merkitys uskovalle. Tässä uskonto tulee ruumiilliseksi. Tämä tulee lähelle kristinuskon Herran Pyhää ehtoollista. Mutta siitä ruumiillisuus on hävinnyt, kun leipä maistuu paperille ja viiniäkin juodaan vain tippa.

Kun kysyimme, mitä ihmiset rukoilevat, meille kerrottiin, että he pyytävät Jumalalta terveyttä ja menestystä arkielämän toimiinsa. Taolaisilla uskonharjoittajilla oli käytössään rukousta varten myös puiset puun kappaleet, jotka oli tähän tarkoitukseen veistetty ja siunattu. Rukoilijalla on mielessään joku arkielämään liittyvä ongelmallinen kysymys. Puuesineet heitetään ilmaan ja vastaus rukoukseen on luettavissa siitä asennosta, johon esineet asettuvat maahan pudottuaan. Uskonnon harjoittaminen on varsin käytännönläheistä toimintaa. Ei kysytä uskontunnustuksia eikä vaadita sitoumuksia. Uskovainen on temppelissä toisaalta yksin Jumalan edessä omine kysymyksineen. Toisaalta hän on muiden uskovaisten kanssa yhdessä.

Vaikka temppeli on ympäristöstään eristetty ja tässä mielessä pyhä paikka, se ulottuu usein tavallaan myös ympäristöönsä. Temppelin symbolit löytyvät myös lähistön rakennelmista. Temppelit kokoavat ihmisjoukkoja, ja niiden ympäristö on täynnä vilkasta elämää. Temppelien lähellä on monenlaisia kauppoja. Kun lähtee etsimään edullisia, mutta kauniita vaatteita tällainen alue on ”kultakaivos”. Tällainen on esimerkiksi Longshanin temppelin ympäristö. Tempppelissa ja sen lähellä paikallinen kulttuuri kukoistaa.

Turistien vetonauloja ovat ”yötorit” (nightmarkets). Nimensä ne ovat saaneet siitä, että ne ovat auki iltaisin. Yötorit ovat varsinaisia herkuttelupaikkoja, joissa on tarjolla suoraan keittiöstä mitä erilaisimpia paikallisia ruokia. Useilla yötoreilla myydään myös edulliseen hintaan vaatteita, kenkiä, koruja ja muita tarvikkeita. Vierailimme Shilinin yötorilla, joka lienee lajissaan vanhin, kuuluisin ja suurin. Myös siellä oli oma temppelinsä, jonne oli helppo pujahtaa kauppakujalta. Arki ja pyhä antoivat tässäkin kättä toisilleen. Uskonto ja arki kuuluvat yhteen. Myös monenlaiset uskomukset ja korkea teknologinen sivistys kulkevat yhtämatkaa. Molempiin taipeilainen voi turvautua.

Lentomatka Filippiinien ja Taiwanin välillä on lyhyt. Mutta yhteiskunnallinen ja taloudellinen tilanne näissä maissa on hyvin pitkän harppauksen päässä toisistaan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti