perjantai 11. toukokuuta 2012

China - back off - Näpit irti Filippiineistä!


Tänään järjestettiin mielenosoitus Kiinan suurlähetystön edessä Makatissa. Protestin aiheena oli Filippiinien ja Kiinan ristiriita merialueesta, joka sijaitsee Luzonin ja Kiinan mantereen välillä. Kiinalaiset käyttävät siitä nimitystä Etelä-Kiinan meri. Filippiinot ovat alkaneet puhua Länsi-Filippiinien merestä. Viime aikojen riitelyn aiheena on ollut Scarboroughin matalikko. Molemmat maat väittävät, että nämä vedet ovat olleet perinteisesti juuri heidän maidensa kalastusalueita. Kalastajat haluavat pitää kiinni omastaan.

Kysymys on kuitenkin vielä enemmästä. Näillä vesillä sijaitsee harvinaislaatuisia koralliriuttoja. Ne ovat hyvin haavoittuvia. Filippiiniläiset vartioalukset ovat tuon tuosta ottaneet kiinni kiinalaisia korallien kerääjiä. Ne ovat arvokasta kauppatavaraa, mutta tämä meno myös tuhoaa meren ainutlaatuisia luonnonrikkauksia. Näiden vesien kiinnostavuus johtuu kuitenkin muistakin luonnonrikkauksista. Täällä Filippiineillä pidetään varmana sitä, että juuri näillä merialueilla on laajoja öljyesiintymiä. Tässä olisi nyt ennen näkemätön mahdollisuus kohentaa oikein kunnolla köyhyydestä kärsivän kansan taloutta. Filippiinit on Kaakkois-Aasian toiseksi köyhin maa. Vielä 1950-luvulla Filippiinit sijoittui näiden maiden vertailussa toiseksi kohta Japanin jälkeen. Alaspäin on tultu kovasti. Täällä kismittääkin tieto siitä, että Kiina on aloittanut 

Länsi-Filippiinien merellä koeporauksia öljyn nostamiseksi.
Riitely on pitänyt yllä jo monen kuukauden ajan mediamyllytystä. Täkäläisissä lehdissä on yritetty todistaa kaikin tavoin Filippiinien oikeutta kiisteltyyn alueeseen. Karttojen pohjalta on osoitettu, että Filippiinien ja Kiinan etäisyydet Scarboroughin matalikolle ovat aivan erilaiset. Kiinasta sinne on matkaa peräti 1200 km, kun taas Luzonilta, Zambalesin maakunnan rantaviivasta matka on vain 200 km. Tällä perusteella filippiinojen mielestä on itsestään selvää, että merialue kuuluu heille. Myös vanhoja rauhan sopimuksia on kaivettu esille. Filippiinojen mielestä nekin tukevat heidän omistusoikeuttaan.

Presidentin hallinto on esittänyt neuvotteluissa kiinalaisten kanssa, että kiista vietäisiin kansainvälisen merioikeuden ratkaistavaksi. Tähän Kiina ei ole kuitenkaan suostunut, vaan ehdottanut kiistan ratkaisemista kahdenkeskisissä neuvotteluissa. Tätä ei taas filippiiniläinen osapuoli ole hyväksynyt. Pelätään, että tässä menettelyssä vahvempi voittaa. Kun maiden välisessä diplomatiassa ei ole päästy eteenpäin, kiistat jatkuvat. Filippiino-kalastajat Zambalesista kokevat olevansa kiusaamisen kohteena. Myös uhoaminen on lisääntynyt. Eräs kiinalainen sotilasasiantuntija kehotti kiinalaisia lehdessä ”ratkaisevien toimien suorittamiseen” ja valmistautumaan mahdolliseen sotaan. Myös Filippiineillä jotkut poliitikot ovat kehottaneet maata varustautumaan sodan varalle. Tässä kyllä riittäisikin puuhaa, sillä niin huonossa jamassa täkäläiset merivoimat ovat.  Pohdinta onkin kääntynyt siihen, onko liittolainen, USA valmis puolustamaan Filippiinejä sodan syttyessä.



Kun maiden väliset neuvottelut eivät etene, ristiriidat siirtyvät kadulle. Tästä oli kysymys tämän päivän mielenosoituksessa. Arviolta n. muutaman sadan ihmisen joukko marssi Gil Puyat Avenueta(Buendia) pitkin parin sadan metrin pätkän Kiinan suurlähetystön eteen. Joukko huusi kuorossa: ”China back off”. Kun joukko oli kokoontunut, tilaisuus aloitettiin kahdella rukouksella. Sekä islamin että kristinuskon edustajat pitivät rukouksen. Sitten laulettiin Filippiinien kansallislaulu. Mielenosoitus oli luonteeltaan filippiiniläisellä tavalla ”pehmeä”. Siitä puuttui vihamielisyys. Sanoma oli kuitenkin aivan selvä. Filippiiniläiset eivät luovu Länsi-Filippiinien merestä suosiolla. Kansa kyllä ymmärtää ne rikkaudet, joita vesi kätkee siellä alleen, eikä niitä Kiinalle anneta.  Sanoman toinen kärki kohdistui omaan presidenttiin. Hänen on pidettävä tiukasti Filippiinien puolta. Eräs puhuja sanoi sen näin: ”Voimakas kansa tarvitsee voimakkaan presidentin.”



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti