maanantai 6. helmikuuta 2012

Kenelle vainaja kuuluu?


Eräs viime päivien kuumista kysymyksistä Filippiineillä on ollut kongressimies "Iggy" Arroyon (61 v.) kuolema. Iggy kuului Arroyon rikkaaseen ja mahtavaan perheeseen. Osa Iggyn hohtoa julkisuudessa oli myös se, että hän oli valtakunnan ex-presidentin Gloria Magapacal-Arroyon puolison, Miken nuorempi veli. Kun Iggy oli vielä varsin komea mies, hänestä tuli eräs valtakunnan julkimoista. Toimittajilla oli Iggystä myös paljon kerrottavaa yleisölle. Hän näytti olleen melkoinen "hulivili" ja naisten mies. Iggy ei suostunut täällä laajalti vallalla olevaan kaksinaismoraaliin, joka sallii miehen syrjähypyt ja rakkaussuhteet, kunhan vain perhe pysyy kutakuinkin koossa ja saa leipänsä. Iggy rikkoi kauniin julkisivun.

Iggyn tiliin ehti kertyä kaksi avioliittoa. Niistä ensimmäisen hän solmi nuoruuden rakastettunsa, Marilyn Jacinton kanssa. Tämä avioliitto purettiin mitätöimällä se. Tämä on hyvin mutkallinen ja kauan kestävä toimenpide. Katolisessa kirkossa avioliiton mitätöinti on mahdollista, vaikka avioeroa ei sallitakaan. Tällöin pitkän tutkinnan jälkeen voidaan todeta, että avioliittoa ei ole oikeasti syntynytkään. Perusteena tähän on se, että toisen osapuolen huomataan olleen avioliittoa solmittaessa psykologisesti kyvytön aviopuolisoksi. Näin ollen jälkeenpäin todetaan, että hänen aviolupaustaan ei voi ottaa todesta, eikä siis mitään avioliittoa voinut syntyäkään, vaikka kaikki ulkonaisesti siltä näyttikin. Tutkintaprosessi oli tuottanut Iggyn ensimmäisen avioliiton kohdalla tällaisen tuloksen, ja Iggy pääsi Marilynistä eroon. Mutta jotain kuitenkin jäi. Iggy sai ensimmäisestä avioliitostaan tyttären, jonka nimi on Bianca ja joka on nyt jo aikuinen.

Iggy ei masentunut vastoinkäymisistä vaan avioitui jälleen. Uuden puolison nimi oli "Aleli" (Alicia). Tästäkään suhteesta ei tullut pysyvää, vaan pariskunta muutti vuonna 2005 erilleen. Heistä tuli erossa asuvia (separated). Iggy solmi uuden suhteen matkailualan yrittäjän Grace Ibunan kanssa. Gracestä tuli Iggyn monivuotinen elämänkumppani. Toisen avioliiton mitätöinti jäi keskeneräiseksi. Kysymys on vuosien mittaisesta juridisesta prosessista. Se on huomattavan kallis ja varmaankin myös henkisesti raskas.

Iggyn ja Gracen parisuhde on ollut ilmeisesti hyvin läheinen. Pariskunnan elämään tuli kuitenkin koettelemus Iggyn sairauden muodossa. Hän sairastui maksakirroosiin. Näyttää siltä, että raittiuslupaus oli jäänyt Iggyltä antamatta, tai sitten se oli rikottu monta kertaa useammin kuin aviolupaukset. Kun Iggyllä oli rahaa, hän hakeutui sinne, missä hän oletti saavansa maailman parasta hoitoa ja matkusti Lontooseen. Mukana seurasi hänen rakastettunsa Grace. Elinsiirtoa odotettaessa Iggyn sai vakavia sydänoireita ja lopulta sydänkohtauksen. Pelastustoimenpiteet eivät onnistuneet ja Iggy todettiin "aivokuolleeksi". Grace antoi luvan hoidon lopettamisesta. Iggy oli kuollut.

Iggyn kuolema oli valtava shokki Arroyon perheelle. Mike kertoi avoimesti lehdille lapsuuden ja nuoruuden muistojaan Iggystä ja heidän läheisestä suhteestaan. Kuolemaan ei osattu Filippiineillä varautua, odotettiin vain Iggyn parantumista. Täällä omaisten suru purkautuu vainajan ruumiin valvojaisten järjestämisessä. Valvojaisissa ruumista pidetään ainakin yhden päivän ajan kotona avoimessa arkussa. Läheiset, ystävät, entiset työtoverit ja kylänmiehet käyvät tervehtimässä vainajaa. Rikkaissa perheissä valvojaisista tulee suuri surujuhla. Iggyn ruumiille on suunniteltu useamman päivän kestävää Filippiinien kiertomatkaa, joka käsittää valvojaiset kongressissa, vaalipiirissä sekä suvun kotipaikassa.

"Lunta tuli kuitenkin tupaan", kun Grace tiedotti Lontoosta, että Iggyn ruumis tuhkataan. Vainajan tuhkauurnaan ahdetut maalliset jäännökset "lyövät korville" koko ideaa ruumiin valvojaisista. Asiaan päätettiin puuttua kiireesti. Puolisostaan erillään asunut, mutta yhä laillinen aviovaimo Aleli lähti lakimiehensä kanssa Lontooseen pelastamaan tilanteen ja kertoi tiedotusvälineille tuovansa Iggy-vainajan mukanaan Filippiineille. Matkalla oli kuitenkin nolo loppu. Vaikka Alelin lakimies esitti vakuuttavat "pumaskat", jotka todistivat Alelin omistavan laillisen aviovaimon ominaisuudessa kaikki oikeudet Iggyyn, lontoolaisesta sairaalasta ei Iggyä luovutettu. Palatessaan Lontoosta tyhjin käsin Iggy kertoi, että Grace on onnistunut harhauttamaan itselleen läheisimmän omaisen aseman Lontoossa, eikä Iggyä hänelle annettu. Toistaiseksi Iggy odottaa kohtaloaan syväjäädytettynä lontoolaisen sairaalan ruumishuoneessa. Ajatus kylmää filippiinoja.
Iggyn kuoleman jälkeisillä vaiheilla on myös poliittinen ulottuvuutensa Filippiineillä. Ex-presidentti Gloria Arroyolle Iggyn ruumiin valvojaiset ovat hyvin tärkeä tapahtuma. Valvojaisia varjostaa vain se, että Glorialla on aikamoisia vaikeuksia juhlaan osallistumisessa. Gloria on nimittäin pidätetty epäiltynä vilpistä vuoden 2004 presidentinvaaleissa. Saatuaan vihiä pidätyksestä Gloria ja Mike yrittivät matkustaa ulkomaille, mutta pariskunnan passit jäivät lentokentällä leimaamatta. Tässä vaiheessa Gloria sairastui ja meni yksityissairaalaan. Siellä hänet kuitenkin pidätettiin. Lakimiestensä avulla hän on onnistunut sijoittautumaan valtiolliseen veteraanien sairaalaan. Sairaalan johtaja antoi pari viikkoa sitten lausunnon, jonka mukaan Gloria voitaisiin hyvin siirtää terveyden puolesta vankilan selliin muiden pidätettyjen seuraksi. Aina kuitenkin löytyy lääkäreitä, jotka katsovat Glorian sairaalahoidon tarpeelliseksi ja niin tämä hoito jatkuu edelleen.

Gloria osaa draaman keinot. Tiedotusvälineille hän esiintyy rullatuolissa istuen ja näyttää potilaalta, joka on toipumassa vaikeasta liikenneonnettomuudesta. Iggyn kuolema on kuitenkin tuonut uutta eloa riutumassa olevaan Gloriaan. Hänen on ehdottomasti päästävä Iggyn ruumiin valvojaisiin. Siitä, saako pidätettynä oleva Gloria osallistua valvojaisiin, onkin tullut suuri kysymys. Asiaan on ottanut kantaa ainakin yksi katolisen kirkon arkkipiispa ja kaksi tavallista piispaa. Heidän mielestään Gloria on humanitäärisistä syistä päästettävä ruumiin valvojaisiin. Tässä on kuitenkin vielä yksi mutta. Entäpä jos Iggy tulee tuhkattuna Filippiineille? Tämän tilanteen torjumiseksi matkaan on seuraavaksi lähdössä Iggyn tytär Bianca. Arroyon perheessä uskotaan, että Iggy-vainaja tulee Biancan kanssa takaisin muutaman viikon kuluessa. Aika näyttää, kuinka draama jatkuu.

Taistelu Iggyn ruumiista nostaa esiin mielenkiintoisia kysymyksiä. Vastakkain asettuvat yksilön ja perheen oikeudet. Iggy on varmasti itse määritellyt lontoolaiselle sairaalalle omat läheisensä ja heidän oikeutensa. Hoitohenkilökunta lienee kysynyt Iggyltä, kuka on hänen lähin omaisensa. Siihen Iggy on varmaankin vastannut, että tämä Grace tässä vierelläni on minulle läheisin. Sairaalan henkilökunnalle on ollut ilmeisesti hyvin hämmentävää, kun paikalle on saapunut nainen, joka ei ole ollut potilaan rinnalla sairaalassa, mutta on nyt esittänyt todistukset siitä, että on vainajan laillinen vaimo. Kumpi painaa enemmän vainajan ilmaisema tahto vai laillinen avioliittotodistus? Kysymys on myös siitä, kuinka perhe määritellään ja kuka määrittelyn tekee.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti