tiistai 14. helmikuuta 2012

Armi ja Gil – Valentiinin päivän rakastavaiset



Eräs Filippiinien merkittävimmistä päivälehdistä, Philippine Daily Inquirer kertoo tämän päivän (14.2.2012) numerossaan Valentiinin päivän kunniaksi kaksi filippiiniläistä rakkaustarinaa, joita se pitää merkittävinä kautta aikojen. Toinen niistä on kertomus filippiiniläis-suomalaisesta rakkaudesta liikemies Virgilio Hilarion ja suomalaisen kauneuskuningattaren Armi Kuuselan välillä. Toinen tarina kertoo Filippiinien kansallissankarin Jose Rizalin ja hänen nuoruuden rakastettunsa Leonor Riveran rakkaudesta. On aikamoinen asia, että Armi ja Gil asetetaan rinnakkain kotimaassaan todennäköisesti tunnetuimman filippiinon, Rizalin ja hänen rakastettunsa kanssa. Se merkitsee sitä, että heidät nostetaan ”kansakunnan kaapin päälle”.
Lehti kertoo, kuinka Armi Kuusela oli vain 17-vuotias, kun hän osallistui 29. kesäkuuta vuonna 1952 ensimmäisiin Miss Universum- kilpailuihin, ja kun hänet kruunattiin voittajaksi. Myös Miss Universumin silloiset mitat kerrotaan kilojen ja senttien tarkkuudella. Pariskunnan tapaaminen ajoitetaan Armin maailman ympäri- matkaan, jolle hän lähti helmikuussa vuonna 1953. Maaliskuussa Armi saapui Filippiineille osallistuakseen kansainvälisille kauppamessuille. Se oli varmastikin osa hänen tehtäviään Miss Universumina. Tarina kertoo, että Armi vietiin filippiinojen ”kesäkaupunkiin” Baguioon. Ehkä hänelle haluttiin siellä esitellä maan kauneutta. Baguio on viehättävä vuoristokaupunki, joka sijaitsee n. 270 km. pohjoiseen Manilasta. Länsimaalaiset pitävät sen ilmanalasta, kun siellä on viileämpää kuin muualla maassa. Mietin, oliko Pohjanmaan tyttö pelännyt, kun oli autolla kivuttu kapeita ja mutkittelevia vuoristoteitä korkeuksiin.
Helmikuussa Baguiossa alkaa kukkafestivaalien aika ja kaupunki on kauneimmillaan.  Tänne kukkaloistoon oli saapunut myös liikemies Virgilio Hilario. Illan tansseissa Virgilion silmissä loisti kuitenkin vain yksi kukkanen. Suomalaisneidon kauneus häikäisi hänet. Armi ja Gil rakastuivat kiihkeästi. Pariskunta vihittiin avioliittoon 4. toukokuuta Tokiossa. Samalla Armi luopui kesken kautta Miss Universum- tittelistä. Hän oli löytänyt jotakin sellaista, jonka rinnalla eivät universumin mitkään tittelit paljon enää ”painaneet”.
Armi ja Gil tekivät häämatkan Hawaijille. Sen jälkeen he matkustivat yhdessä Amerikkaan ja Eurooppaan. Asuinpaikakseen he valitsivat Filippiinit. Täällä he asuivat pitkään Makatissa, Forbes Parkin talossaan ”Miljonäärien kadulla”.  Perheeseen syntyi viisi lasta, joista vain Mikko Hilario asuu Filippiineillä. Pariskunnan yhteinen taival päättyi Virgilion sydänkohtaukseen vuonna 1975. Kolmen vuoden jälkeen Armi solmi uuden avioliiton amerikkalaisen diplomaatin kanssa ja muutti maasta.
Armin ja Gilin romanttinen rakkaustarina sopii hyvin filippiiniläiseen Valentiinin päivään. Se on täällä parien päivä. Sitä sävyttää romanttisuus ja eroottisuus. Kysymys ei ole suomalaisesta ystävien päivästä, vaan parien juhlasta. Valentiinin päivän huippuhetki on ”treffeissä” ja parisuhteen hoitamisessa. Nuorten naisten sisimmässä on toive, että ”mielitietty” pyytäisi häntä ulos. Nuoren miehen tehtävänä on esittää ikävöimälleen naiselle kutsu lähteä ”treffeille”. Tällaista kysymystä ei esitetä toiselle vain ”lonkalta”. Kutsun esittäminen vaatii vaivan näköä. Perinteisesti kutsu naiselle on esitetty kirjallisessa muodossa, joko kirjeellä tai kortilla. Sekään ei ole riittänyt, vaan kutsuja on tavallisesti liittänyt mukaan vielä ruusun.
Erilaiset kauniit lahjat kuuluvat Valentiinin päivään. Lähetit kuljettavat kaduilla mahtavia kukkakimppuja. Rakkautta voi ilmaista myös esimerkiksi herkullisilla, sydämenmuotoisilla suklaakonvehdeilla. Varakkaat antavat rakastetulleen rakkautta symbolisoivia koruja. Valentiinin päivä on ravintoloiden ”kulta-aikaa”. Silloin illallispaikoista on kova kysyntä. Seurustelusuhdetta aloittelevat tulevat ”treffeille”. Usein myös aviomiehet haluavat tarjota vaimolleen herkutteluillan ravintolassa. Ravintolat panostavat aistilliseen koristeluun. Kukat ja punaisen värin eri sävyt ovat valttia. Kuvassa näkyvä telttakatos on erään Ayalan puistossa sijaitsevan ravintolan vastaus Valentiinin päivän kovaan kysyntään. Normaali illan pöydät eivät riitä asiakkaille. On laajennettu puiston nurmikolle. Toisessa kuvassa on esillä koristeita, joita käytetään illan kattauksen viimeistelyyn. Ravintolailtaan yhdistetään mielellään myös konsertin tarjoamia”herkkuja”. Konsertteja onkin täällä Valentiinin päivänä moneen makuun.
Ayalan puistossa on Valentiinin päivän kunniaksi ilmaiskonsertti. Siellä tähtinä säteilevät huippuartistit Bill ja Nikki. He virittävät rakkauslauluillaan yleisönsä Valentiinin päivän tunnelmaan. Lähdemme, vaimoni ja minä, yhdessä kohta tähän rakkauskonserttiin, Ayalan puistoon. Samalla muistelemme Armia, joka aikanaan laskeutui lentokoneella juuri samalle paikalle. Puisto on istutettu Manilan entiselle kansainväliselle lentokentälle. Sitä ei uskoisi, mutta se on mahdollista, kun täällä kaikki kasvaa niin hyvin, myös rakkaus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti