maanantai 31. tammikuuta 2011

Kannattaako Filippiineille matkustaa?



Tuttavapiirissämme on herännyt viime aikoina mielenkiintoa Filippiinejä kohtaan. Olen saanut viestejä siitä, että matka Filippiineille on harkinnassa. Saattaa hyvinkin olla, että kysymys on laajemmastakin kiinnostuksen heräämisestä. Viime vuoden tilastot kertovat, että turistien määrä Filippiineillä lisääntyi viidenneksen. Se puhuu huomattavasta kasvusta. Onkin paikallaan keskittyä myös tähän näkökulmaan.

Suomesta ei tietämäni mukaan järjestetä Filippiineille ryhmämatkoja. Tällä seikalla on tietysti huomattava vaikutus siihen, että suomalaisia matkailijoita tapaa ainakin täällä Metro Manilassa harvoin. Tosin on kyllä nähty sellainenkin ilmiö, että Suomen rekisterissä oleva Harley Davidson –motskari kiemurteli autojen lomitse Metro Manilan kehätien EDSA:n ruuhkassa. Harrikkaan oli maalattu myös ajomiehen nimi. Terveisiä vaan Tapsalle: EDSA:n asfaltti on edelleen kuumaa.

Suomesta tänne matkustavan on järjestettävä itse matkansa. Se vaatii pientä ponnistelua ja nettisurffailua, mutta sillä tavoin löytyvät kyllä sekä lennot että majoitukset. Kun takana on jonkun verran matkustelukokemusta maailmalta, niin siltä pohjalta on hyvä ponnistaa. Filippiinoista suuri osa puhuu englantia, kuka huonommin ja kuka paremmin. Aksentti on täällä omanlaisensa. Heikommallakin englannin taidolla täällä kyllä pärjää varsinkin, jos matka- ja majoitustilaukset on tehty etukäteen. Filippiinot ovat myös kärsivällisiä keskustelijoita.

Filippiineillä on paljon tarjottavaa matkailijoille. Kuuluisin matkailuvaltti ovat Visayaksen saariston valkohiekkaiset uimarannat ja niiden kirkkaat ja lämpimät vedet. Monet turistit viettävät lomansa Boholin, Boracayn, Cebun tai Palawanin paratiisirannoilla. Tässä oleva rantakuva on Boholilta. Nämä seudut ovat melkoinen vetonaula myös sukellusta harrastaville. Moni kulkee saarelta toiselle lautoilla tai lentämällä.

Tässä saariston ihailussa Filippiinien pääsaari, Luzon, jää turistien mielissä usein toiselle sijalle. Myös täällä Luzonilla on omat mielenkiintoiset kohteensa. Manilassa tällainen on erityisesti Intramuros, joka on espanjalaisten 1500-luvulla rakentama kaupunginosa. Se on rakennettu espanjalaisten vallanpitoa varten. Sitä kiertäessään voi huomata yhtäkkiä olevansa eurooppalaisen kulttuurin juurilla, vaikka onkin keskellä Kaakkois-Aasiaa. Luzon tarjoaa myös luonnon nähtävyyksiä vaikkapa vuoristoseuduilla. Tässä oleva kuva on otettu Pohjois-Luzonin vuoristosta matkalla kohti Baguion kaupunkia.

Filippiinien hintataso on huokea. Metro Manilassa on useita suuria tavarataloja. Niiden tarjoama valikoima on pyörryttävän suuri. Shoppailijalle on tarjolla kalliita erikoisliikkeitä, mutta myös edullisia ostospaikkoja suurilla valikoimilla. Eräs esimerkki näistä on Makatin tavaratalorypäs, jossa voisi hyvin kulkea vaikka yhden viikon ja vieläkin jäisi paikkoja katsomatta.

Matkaa suunnittelevan mielessä pyörii myös kysymys siitä, kuinka turvallinen maa Filippiinit on. Siihen en osaa antaa yksiselitteistä vastausta. Yhteiskunnalliset erot ovat kasvattaneet täällä rikollisuutta. Kaikki tässä maassa pelkäävät ainakin jossakin määrin joutuvansa rikoksen kohteeksi. Siitä kertoo vartijoiden suuri määrä. Omaan turvallisuuteensa voi kyllä myös itsekin vaikuttaa harkitsemalla, minne milloinkin askeleensa suuntaa ja millä avoin itse käyttäytyy.


1 kommentti:

  1. http://terhoguesthouse.esy.es/

    Suomalainen majatalo avaa joulukuussa ovensa Filippiinien Davaossa. Tervetuloa!

    VastaaPoista