sunnuntai 13. helmikuuta 2011
Konnia ja sankareita
Parin viime viikon aikana Filippiineillä on paljastunut uusia, tunteita kuohuttaneita väärinkäytöksiä, jotka liittyvät erityisesti armeijan piirissä tapahtuneeseen korruptioon. Armeijan ylimmässä johdossa olleille kenraaleille on jaettu viime vuosina kymmenien, jopa satojen miljoonien pesojen arvosta erilaisia laittomia rahalahjoja. Tällainen lahja on annettu kenraalille, kun hänestä on tullut armeijan ylipäällikkö. Samalla tavoin lahja on annettu myös kenraalin jäädessä eläkkeelle. Rahoista ovat tulleet osallisiksi myös kenraalien vaimot, jotka ovat matkustelleet kovasti ulkomailla ja hankkineet omiin nimiinsä mm. taloja USA:sta. Rahoja näihin tarkoituksiin on otettu myös YK:n rahastoista, jotka on tarkoitettu rauhan turvaamiseen.
Paljastukset ovat tapahtuneet parlamentin armeijan väärinkäytöksiä tutkivan komitean istunnoissa, jotka ovat olleet julkisia. Ne on myös välitetty suoraan tiedotusvälineiden kautta suurelle yleisölle. Paljastajina on toiminut armeijan taloustoimistossa työskennellyt eläkkeellä oleva eversti Rabusa ja valtion tilintarkastajana muutama vuosi sitten toiminut Heidi Mendoza. Rabusa on myöntänyt olleensa itse sotkeutunut väärinkäytöksiin, mutta päättänyt sittemmin lähteä rehellisyyden tielle. Heidi Mendoza ei ole ollut millään tavalla mukana väärinkäytöksien verkossa. Tästä hennosta "Pikku-Heidistä" onkin tullut kansan suuri suosikki, kun hän on uskaltanut lähteä taistelemaan totuuden puolesta "isoja herroja" vastaan.
Tapahtumat saivat järkyttävän käänteen kuluneella viikolla, kun parlamentin kuultavana ollut eläkkeellä oleva kenraali Reyes teki itsemurhan. Julkisessa kuulustelussa tapahtuneet paljastukset olivat ilmeisesti murentaneet hänen sosiaalisen asemansa, ja hän oli kokenut tulleensa häväistyksi. Sotasankarin maine oli viety. Tässä viikonvaihteessa pidetyt hautajaiset on pidetty katolisen kirkon järjestyksen mukaan armeijan kenraalille kuuluvin sotilaallisin menoin.
Reyesin itsemurha lienee ymmärrettävissä eräänlaisena "nurkkaan ajetun" ihmisen puheenvuorona menossa olevassa korruptiokeskustelussa. Hänen jättämiensä viestien perusteella voi ajatella, että hän pyrki kuolemallaan katkaisemaan perheeseensä liittyvät kuulustelut ja sillä tavoin suojaamaan perhettään. Hän halusi tässä toimia kuin "sankari", joka pelastaa perheensä häpeältä.
Itsemurha on kuitenkin kyseenalaista sankaruutta. Se on pikemminkin pakoa todellisuuden kohtaamisesta. Se on myös perheelle taakka ja vääränlaiseen sankaruuteen kutsuva malli. Armeija korruption selvittäminen on yhteiskunnan uudistumisen kannalta välttämätöntä. Se on yksi pala sitä korruption verkkoa, joka on käsiteltävä ennen kuin tämä yhteiskunta pääsee eteenpäin. Tästä välttämättömyydestä viime kesänä virkaansa astunut presidentti Noy-Noy Aquino on puhunut. Nyt aika on kypsynyt paljastumisten tekemiseen.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti