torstai 2. joulukuuta 2010

Kahden maailman kansalaisena

Mitä tapahtuu ihmiselle, joka elää osan vuodesta Suomessa ja toisen osan Filippiineillä? Oma kokemukseni kertoo, että jotain tapahtuu aivan varmasti. Eräs muutos on se, että oma mieli kulkee näiden kahden maailman välillä. Ei ole enää yhtä maailmaa, vaan on kaksi maailmaa ja todellisuutta.

Tämä merkitsee jatkuvaa vertailemista. Kun kulkee suomalaisessa luonnossa, ympärillä ei ole vain hiljaista vaan paljon hiljaisempaa kuin Filippiineillä. Kun ajaa autoa Suomessa, ihmettelee, missä ovat kaikki torvensoittajat. Kylätiellä kävellessä, saa kulkea omassa rauhassaan. Ihmisiä ei näy juuri missään, jos joku tulee vastaan, kukaan ei pysähdy keskustelemaan. Toisin on Manilassa. Kadut ovat täynnä ihmisiä. Hyvä on, jos mukaan mahtuu. Juttelun haluisia riittää. Suomen kaupoissa saa etsiä myyjää. Onnellinen on se, joka sellaisen löytää. Manilassa myyjät etsivät Sinut. Olet onnellinen, jos pääset livahtamaan heidän käsistään.

Suomessa kirkko on siellä, missä ihmiset eivät ole. Filippiineillä kirkko on siellä, missä ihmiset ovat. Suomessa kirkko on muusta ympäristöstä erotetulla alueella, usein hautausmaan keskellä. Manilassa kirkko voi olla vilkkaalta liikenneväylältä kääntyvän rampin alla. Se voi olla yhtä hyvin myös joen ylittävän sillan rampin alla. Manilassa kirkko on usein myös tavaratalon laajassa aulassa. Suomessa kirkkoa piirittävät vainajat, Filippiineillä ostoksia tekevät ihmiset.

Suomessa hautausmaat ovat hyvin hoidettuja ja rauhoitettuja alueita. Pyhäinpäivänä ja jouluna me suomalaiset hiivimme hautausmaille hiljaisina. Painamme päämme kumarruksiin ja sytytämme kynttilän. Filippiineillä hautausmaalla on päivittäin meno päällä. Hautausmaille rakennetuissa hautamonumenteissa saattaa asua asunnottomia. He pitävät hautausmaat elävinä. Pyhäinpäivinä elämää tulee vielä lisää hautausmaille. Silloin sinne tullaan muistelemaan suvun vainajia. Siellä pidetään "pirskeet", joissa koko suku haluaa olla läsnä. Haudoilla vietetään koko yö ja parhaat herkut ovat sinne kyhätyillä pöydillä tarjolla. Suomalaisen mielestä tunnelma muistuttaa vappua.

Kaikki ei ole kuitenkaan niin erilaista. Suomessa käydään keskustelua seksuaalietiikasta ja tasa-arvosta. Samat aiheet ovat esillä Filippiineilläkin. Suomessa keskustellaan seksuaalisuudeltaan eri tavoin suuntautuneiden asemasta ja ihmisten tasa-arvosta. Filippiineillä keskustellaan siitä, tulisiko kaikille pariskunnille tarjota yhtäläiset mahdollisuudet syntyvyyden säännöstelyyn. Yhteinen kysymyksemme on, onko ihmisillä oikeus seksuaalisuuteen. Kysymys on seksuaalisuuden ja tasa-arvon merkityksestä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti