maanantai 8. heinäkuuta 2019

Juuret Vesilahdessa. Sukututkimusseminaari 7.7.2019


Osallistuin Vesilahden seudun sukututkimusseuran järjestämään seminaariin viime viikonvaihteessa. Kerron tässä terveisinä ajatuksia, joita seminaari herätti minussa.

Vesilahden kunnan elinvoimapäällikkö Ilari Virtanen toi Vesilahden kunnan tervehdyksen. Hänen puheenvuoronsa ei ollut muodollinen, viran puolesta esitetty tervehdys. Ilari Virtanen onnistui nimittäin puhuttelemaan kuulijoitaan. Hän liitti sukututkimukseen ajatuksen sukujen sisällä punaisena lankana kulkevasta rakkaudesta. Rakkaus on perheitä, sukuja ja koko elämää ylläpitävä voima. Sukututkimus siis askartelee aina rakkauden todellisuuden kanssa.

Esitin Ilari Virtaselle toiveen, että Vesilahden kunta antaisi sukuseurojen toimintaan enemmän tukea. Tällaista apua toivotaan esimerkiksi arkistojen säilytystilojen muodossa. Tämän viestin Virtanen lupasi viedä eteenpäin kunnan hallinnossa. Palaamme asiaan neuvotteluissa.

Sukututkimusseuran puheenjohtaja Riikka Piiroinen kertoi DNA-tutkimuksen mahdollisuuksista sukututkimuksen uutena muotona. Esitys antoi havainnollisen kuvan siitä, millaisiin kysymyksiin tällä tutkimuksen muodolla voidaan vastata. Useat sukuseurat ovat käyttäneet DNA-tutkimusta hyväkseen. Tämän tutkimuksen käyttötapoja on nähdäkseni kaksi päälinjaa. Joku henkilö saattaa etsiessään esivanhempiaan saada hyötyä DNA-tutkimuksesta. Myös laajempi suku voi löytää tätä tutkimusmenetelmää käyttäen sellaista uutta tietoa suvun vaiheista, jota muuten ei ole saatavissa.

Keskustelussa nousi esille myös DNA-tutkimukseen liittyviä kysymyksiä. Eräs niistä on tietojen luottamuksellisuuden säilyminen, kun yksityiset, kaupalliset yhtiöt hallitsevat tutkimusmarkkinoita. Toinen ongelma on DNA-tutkimuksen kallis hinta. Se voi nousta yhden henkilön kohdalla 1000,- eur. Jos tästä ollaan Hoppu-suvun piirissä kiinnostuneita, voitaisiin perustaa erillinen DNA-tutkimusprojekti, johon kerättäisiin rahaa lahjoituksina. Yhden henkilön testaamisella saataisiin ilmeisesti huomattava määrä tietoa, joka koskee koko sukua.

Ira Vihreälehto käsitteli esityksessään sukututkimuksen psykologista merkitystä. Keskeisenä ajatuksena oli se, että yksilö oppii käyttäytymiseensä, ajatteluunsa ja tunne-elämäänsä mallit omalta perheeltään ja suvultaan. Kaikki tämä pohjautuu vielä suvun yhteiseen biologiseen perimään. Näin mukanamme kulkee valtava määrä suvulta saatua pääomaa esimerkiksi erilaisina lahjakkuuksina, käyttäytymistapoina. parisuhteen ja vanhemmuuden malleina. Tässä suvulta saadussa ”pääomassa” on paljon myönteisiä, ihmisen omaa kuvaa tukevia asioita. Toisaalta suvun piirissä voi kulkea myös asioita, joista vaietaan. Ne taas aiheuttavat häpeää ja ahdistuksen tunteita.

Kun tutustuu sukuunsa ja sen historiaan, tutustuu myös samalla omaan itseensä. Kun tuntee itseään, elämä on luontevampaa ja voi paremmin ymmärtää ja hyväksyä myös omat piirteensä.

Jaakko Niemisen esitys oli koskettava kuvaus ”kadonneen isoisän metsästyksestä”. Hänessä heräsi aikuisiällä halu löytää isänsä isä, josta ei koskaan puhuttu. Yhdessä sisariensa kanssa hän etsi eri sukututkimuksen menetelmiä sitkeästi käyttäen isoisäänsä ja lopulta löysikin hänet ja myös velipuolensa. Molemmat olivat jo kuolleet. Kadoksissa ollut osa juurista oli kuitenkin löytynyt.

Seminaari tarjosi Vesilahden sukuseuroille mahdollisuuden esitellä omaa aineistoaan, kuten HoppUutiset-lehteä ja sukututkimuskirjoja. Samalla sain tavata suvun jäseniä ja kuulla mielenkiintoisia sukuun liittyviä tarinoita. Samalla kuulin myös palautetta toiminnastamme. Tämä oli kaiken kaikkiaan hyödyllinen ja kiinnostava seminaari.


1 kommentti:

  1. Elämä voi olla hauskaa joskus, yksi minuutti on mukavaa ja seuraava minuutti on täysin erilainen. Puolisoni ja minä elimme hyvin kaunista elämää ennen odottamatonta kaaosta, elämää ilman virheitä tai epäluottamusta, vasta, kun meillä oli vaikeuksia lastemme tuella, hän lopetti maksamisen ja löysi seikkailun ulkopuolelta flirttaillessaan avioliittokodissaan, joka upotti kaiken mitä olemme kärsineet. ja mitä varten olemme työskennelleet tarpeettomasta mielihyvästä, tunsin tämän tyhjyyden sisälläni. Minulla ei ollut aavistustakaan, kuinka auttaa pelastamaan liittoni hänen kanssaan, koska hän ei palannut kotiin, hän pysyi ulkona myöhään, joi, poltti hän tekee kaikenlaisia ​​asioita ei koskaan tehnyt ... Mutta kiitos miehelle, joka toi kotiisi vakautta, tohtori Egwalille, hyvien töiden miehelle, hän on niin todellinen ja mukava, koska olen yrittänyt ja luottanut ... Keskustele hänen kanssaan pelkoistasi ja olet iloinen, että teit. WhatsApp tai Viber +2348122948392 tai sähköpostitse dregwalispellbinder@gmail.com

    VastaaPoista